TED - Kelly McGonigal: STRESİ ARKADAŞ EDİNMEK


Kelly McGonigal: How to make stress your friend



Hanım kızımız stresten, stresin arkadaşımız olmasından  bahsediyor.
Stres aslında o kadar da kötü bir şey değil. Yani, şimdiye kadar stres yüzünden kimse ölmemiş.

Normal şartlarda stres altında olduğumuz zaman kalp daha hızlı atar, kan dolaşımı hızlanır, böylece beyne daha hızlı ve çok kan göndermeye çalışır. Bu da daha hızlı düşünmemizi, daha hızlı karar vermemizi etkiliyor. Aslında bu, vücudumuzun bize yardımcı olmak için otomatik olarak aldığı bir önlemdir.

Örneğin bir sınavdasınız ve bu sınav eğitim hayatınız veya geleceğiniz için çok önemli. Dolayısıyla başarmak zorundasınız. Bu durumda stres üzerine düşeni yapıp kan dolaşımını hızlandırıyor falan filan. İşte bu noktada bunun kötü bir şey olmadığını, hatta iyi bir şey olduğunu bildiğimiz sürece beynin ihtiyacı olan daha fazla kan dolaşımı sağlanır, daha hızlı düşünüp daha hızlı ve doğru kararlar verebilirsiniz. Aksi taktirde, bu stres sizi iyice sıkacak, kalp hızlı kan pompalamasına rağmen damarlar daralıp kan trafiğini sıkıştıracak, dolayısıyla işiniz epeyce zor.

Ancak biz stresin kötü bir şey olduğunu düşündüğümüzde, onu dışladığımızda damarlarımız daralarak kan dolaşımını zorlaştırıyor, işte böyle olunca da kötü hissediyoruz sıkılıp bunalıp bocalıyoruz falan. Stresi kötü yapan sadece bizim ona bakış açımız.

Stresten ne para kazandılar arkadaş!


Peki ne yapmalıyız?
Akışına bırak, gitsin. 
Evet, stres altında olduğunuzu hissettiğinizde bundan kurtulmaya çalışmak yerine onu kabullenip "hoş geldin bebeğim" dedin miydi her şey güllük gülistanlık. Ohh, mis!

15 dakikalık bu videoda anlatılan herşeyi buraya özet geçmem söz konusu değil. Üstelik video İngilizce ve Türkçe altyazı seçeneği de yok.
Ancak genel olarak stresin kötü birşey olmadığını, hatta iyi birşey olduğunu kabul etmemiz lazım.
Stres, ayrıca sosyal hayatta da çok işimize yarıyor. Arkadaşlık, insanlara yardım etme güdüsü gibi insani duygular yine bu stres denilen meretin başının altından çıkıyor.

Demem o ki;
Bol stresli günler :)





Yorumlar

Popüler Yayınlar